Detta bör du tänka på innan avresan

Pass
Visum
Pengar
Vaccinationer
Fysik och annat att tänka på inför vandringen till Ciudad Perdida
Väderlek och temperatur
Packning

Pass

Passet är det första du behöver ha koll på innan resan börjar. Det måste vara giltigt under den tid du reser, och för Peru, Colombia och Ecuador gäller det att ditt pass dessutom är giltigt 6 månader efter ditt inträde i landet.

Kom ihåg att vara extremt noggrann när du anger ditt namn för din researrangör och på vår anmälningssida så att stavningen blir exakt på samma sätt som i passet. Det vill säga – inga smeknamn på biljetten (Kalle, Olle osv.), alla ev. förnamn skall anges och kontrollera noga så att inga andra felstavningar av för- eller efternamn förekommer.

En eller flera kopior av ditt pass kan vara användbart om du skulle förlora det av någon anledning. Bra att t.ex. förvara en kopia både i resväskan och i handbagaget. Kopian kommer förstås aldrig att accepteras som identitetsbevis, men kan ändå underlätta i vissa situationer.

TILL TOPPEN AV SIDAN

Visum

 

I dagsläget behövs inte något visum till Peru, Colombia och Ecuador utan du får fritt inträda i landet på så kallat ”Turist Visum”. Detta gäller from ankomstdagen och tre månader framåt.

Eftersom vår Äventyrsresa pågår under ett par veckor, behöver du inte tänka på att skaffa Visum när du reser med oss.

I vissa andra länder räcker det inte med ett ”Turist Visum” utan ett vanligt visum måste sökas för att få komma in i landet redan från dag ett.  Detta Visum ansöker du om, hos respektive lands ambassad eller konsulat och består av ett papper eller en stämpel som införs i passet.

Om du däremot tänker kombinera din paketresa med t.ex. annat resmål i Sydamerika är det bäst att du kontrollerar med respektive lands ambassad eller konsulat, för att få reda på vilka regler som gäller. Tänk på att göra detta i god tid eftersom det ibland kan ta många veckor att hinna få allt klart och ditt pass i retur.

TILL TOPPEN AV SIDAN

Pengar

 

Det går inte att växla till Colombianska Pesos i Sverige, eftersom det är en ”ovanlig” valuta och Colombia räknas som ett exotiskt resmål. Peruanska Soles och US-dollar (gäller i Ecuador) kan du däremot t.ex. på närmsta FOREX kontor.

Vår tanke är att det mesta skall inkluderas i resan, men självklart måste du ha pengar med dig för personliga kostnader. Se info under fliken Vad ingår.

Det är aldrig bra att ha massa kontanter på sig, men både i Peru, Colombia och Ecuador är det oftast bara de stora städerna med ”fina butiker” som tar emot Bank- eller kreditkort som betalning.  Vårt äventyr har som fokus att uppleva olika spännande naturupplevelser (utan kort- eller bankomat möjligheter) och därför rekommenderar vi mindre bankomatuttag vid de tillfällen vi besöker någon av städerna/byarna på resan.

Bankomatuttag är oftast inga problem, men du kan inte ta ut så mycket vid ett och samma tillfälle. Beloppet varierar mellan olika bankomater men normalt är att man kan ta ut ca 300.000 – 600.000 Col. Pesos (alt. 400-800 Peruanska Soles), vilket motsvarar ca 1.000 – 2.100 Sek. (2014-01-02).

Ta därför med dig minst två betal/kreditkort t.ex. Visa- och MasterCard för att använda i Bankomaten. VISA accepteras oftare än MasterCard så det är bra att ha ett kort av varje med sig på resan. American Express fungerar inte så ofta!
visa-mastercard

Större uttag går att göra på vissa banker från ditt Visa- eller Mastercard kort, inne på banken, men tänk på att bankerna har ibland olika öppettider. T.ex. i småstäder är det vanligt att man har öppet på Lördagar, men helt stängt både på Söndag och Måndagar.

Se också till att du alltid har din Svenska banks kontaktuppgifter med dig så att du kan spärra kortet om det skulle förloras på något sätt. Om din bank har telefonservice dygnet runt är detta också en mycket bra service när du befinner dig långt hemifrån!

Förbered dig också med att ta reda på hur pengar kan skickas om en nödsituation skulle uppstå. Det snabbaste och mest effektiva sättet, är t.ex. att någon kompis eller anhörig skickar pengar till dig genom ”Western Union” Detta som en extra säkerhet.

Som du vet ändrar sig valutakurserna varje dag, men för att du skall få en ungefärlig uppfattning om hur mycket våra svenska kronor är i förhållande till den Colombianska Peson får du här nedan en uppskattad dagsaktuell (2014-01-02) valutanyckel. Som du ser blir du colombiansk miljonär för bara 3.500 Sek.

Valuta SEK
10 100 1000 10.000 100.000
Motsvarande värde i:
Colombianska Pesos
2.900 29.000 288.300 2.883.000 28.829.000
Peruanska Soles
3,68 37 367 3.676 36.762
Ecuador (US Dollar)
1,22 12,18 122 1.218 12.183

 

Colombianska Pesos
100 1000 10.000 100.000 1.000.000
Motsvarar i SEK
0,34 3,44 34,4 344 3.440
Peruanska Soles
10 100 1.000 10.000 100.000
Motsvarar i SEK
27 272 2.720 27.202 272.000
Ecuador (US Dollar)
1 10 100 1.000 10.000
Motsvarar i SEK
8,21 82 821 8.208 82.080
TILL TOPPEN AV SIDAN

Vaccinationer

Om du skall resa utanför Europa första gången, bör du vaccineras mot olika infektionssjukdomar.

Fråga din läkare eller vaccinationscentral om vad de rekommenderar för skydd just nu, men de vanligaste vaccinationerna är mot gula febern, hepatit A och B, stelkramp och malaria. Se till att göra det i god tid före avgång, eftersom vissa vaccinationer behövs i ett par doser, vilket kan ta flera månader samt kosta en del pengar.

Just malaria brukar man få olika råd om, från olika vaccinationscentraler. Den delen av Amazonas som vi besöker, t.ex. vid vandringen till Ciudad Perdida eller Leticia har i dagsläget inga Malaria myggor. Vi kollar detta inför varje avresa, så att du inte skall behöva äta dessa mediciner i onödan (ganska tung medicinering som är skönast för kroppen att slippa).

Om du ändå känner dig osäker och vill vara trygg till 100% så kan din läkare skriva ut tabletter som du hämtar på närmsta apotek och tar med dig och börjar att äta någon dag innan vår Äventyrsvandring till Ciudad Perdida (4 dagar) eller till Leticia/Amazonas (4 dagar).

TILL TOPPEN AV SIDAN

Fysik och annat att tänka på inför vandringen till Ciudad Perdida

Vi vill rekommendera alla som skall delta i vandringen till den Förlorade Staden mellan byn Machete och Ciudad Perdida, att vara vältränade och i god fysisk form. Det kommer sannolikt att bli varmt och terrängen är nästan aldrig plan. Enkel väg vandrar du ca 2,4 mil. Antingen går du brant uppför (här behöver du ett starkt hjärta) eller också går du brant utför (här behöver du starka knä och vrister) och båda delarna är ansträngande i värmen. Det är bra att vara målmedveten med starkt psyke och fördel med ett bra balanssinne.

Beroende på takten för gruppen kommer vi att vandra mellan 6-10 timmar per dag och räkna med att redan de två första timmarna dag 1 kommer att bli tuffa, då det bara går uppför. Om vi haft otur med regn blir det dessutom lerigt och halt på vissa ställen, och dag tre kommer vi att vada över floder vid minst två tillfällen. (inte så djupt). Det kommer att finnas möjlighet att bada i någon av floderna vid något tillfälle så tänk på att ta med badkläder, handduk, och badskor (bara stenig botten).

Köp med dig en 1,5 liters vattenflaska i Santa Marta innan avfärd och denna kan sedan fyllas på när vi stannar till vid våra olika ”base-camps” under natten. Det finns också några små kiosker längs vägen där du kan köpa dricka och godis (bra med lite godis för att få upp sockerhalten när du blir trött)

Om olyckan är framme eller om du inte skulle orka, så finns reservutgången i form av att hyra en Mulåsna. Denna måste dock beställas av guiden minst 1 dygn i förväg, så här gäller det att planera. Detta ingår inte i priset, så räkna med att varje dag som du vill åka mula kostar ca 50.000:- Col pesos. (ca 175:-) och måste betalas kontant. Även för mulåsna behövs hyfsad fysik eftersom både ljumskar, magmuskler och rygg/nacke påfrestas under ritten.

Ålder (vare sig ung eller gammal) har ingen större betydelse om man bara klarar ovanstående. Gåstavar kan vara en trygghet för balansen och är bra övning för armarna också men ingen nödvändighet. Tänk på att packa så lätt som möjligt eftersom du själv måste bära din ryggsäck under hela vandringen (ej dag tre då vi lämnar kvar den i base-camp innan vandringen upp till toppen på Ciudad Perdida) . Vi behöver inte oroa oss för höga höjder och svårt att andas av denna orsak (som t.ex. till vandringen över Salcantay till Macchu Picchu i Peru) då högsta höjden som vi kommer att bestiga är på ca 1.600 m.ö.h.

I Base-camp sover du i hängmatta med filt och myggnät alternativt på en enkel brits med motsvarande utrustning. Mat serveras av guiden eller speciella kockar på kvällen. Ta med dig en kortlek eller annat tidsfördriv ifall vi kommer tidigare i mål än beräknat. Ficklampa är ett måste (pannlampa) för tex nattliga toalettbesök, då det gäller att se vad man sätter fötterna (eller rumpan) då det alltid finns risk för giftormar. Även Jaguar och Puma kan stryka omkring utanför lägret under nattetid, men båda är mycket skygga för människor och dessvärre ovanliga att få se….!

Om ni är flera i sällskapet, så kanske några inte har tillräckligt bra fysik eller helt enkelt vill ha mer tid för sol och bad. Vi kan då ordna så att man får fyra extra dagar i Santa Marta och vi står då för hotellkostnaden under denna tid. Mat och andra kostnader ingår dock inte om du väljer detta alternativ.

Vi rekommenderar dock om det bara är möjligt, att du skall delta i expeditionen till Ciudad Perdida – det kommer att bli jobbigt men en upplevelse för livet och otroligt vackert. Vi har haft deltagare med ett ben + krycka samt en deltagare som var helt blind (med ledsagare), men som ändå klarat att genomföra vandringen, så vi tror att de flesta med hyfsad kondition kommer att klara det.

Vandringen till Ciudad Perdida tycker vi är juvelen i vårt Colombia äventyr!

TILL TOPPEN AV SIDAN

Väderlek & Temperatur

Colombia består inte enbart av Amazonas regnskogar och dess subtropiska klimat. Här finns nästan alla slags klimat eftersom det också finns höga berg då det är här som Andernas bergsmassiv startar i Sydamerika.

De största regnperioderna brukar infalla under November samt under Mars och April månad. Dessa månader försöker vi att undvika förstås under våra små ”expeditioner”.

Det är nästan omöjligt att här beskriva både temperatur och luftfuktighet mm för alla de ställen som vi kommer att besöka under vårt EcoÄventyr i Colombia då vi kommer att besöka både djungler, storstad, berg i kafferegionen samt hav och kust vid Caribiska havet. Du kan generellt sett räkna med varmt och gott väder med normalt ca 25-30 grader och på vissa ställen med högre luftfuktighet. Några riktigt kalla, höga toppar kommer vi inte att bestiga, men övernattningen i Sierra Nevada på väg till Ciudad Perdida kan självklart bli svalare, vilket du bör tänka på!

Temperaturen i havet vid Tayrona Beach och i Cartagena varierar efter årstid, men lär under vårt besök vara underbart att bada i, som under en het sommardag!

För besöken i Anderna i Peru och för Quito i Ecuador behöver du ta med dig några varma kläder då vi besöker mycket höga höjder. Cusco i Peru är beläget på hög höjd i Andernas bergskedja på ca 3.400 m.ö.h. Klimatet innebär att det vanligtvis är soligt och varmt under dagen, men så fort solen gått ned blir det snabbt kallt på dessa höga höjder.

Människorna i dessa område har ofta flera lager med kläder och använder de typiska Inca hattarna eller mössorna med öronlappar!

Under besöket i Puno och vid färden på Titikakasjön kan du räkna med ännu kallare nätter, då vi befinner oss på riktigt höga höjder (över 3.800 m.ö.h.). Vi övernattar på ön Taquile mitt i Titikaka sjön och du får då bo hemma hos någon av byns invånare – mitt i verkligheten. Räkna med enkel miljö och och kyliga nätter.

I Ecuadors huvudstad Quito (ca 2.850 m.ö.h.) kan det också bli kallt på kvällar och nätter, men på Galapagos öarna (19 öar i Stilla Havet) är klimatet varmt och skönt.

TILL TOPPEN AV SIDAN

Packning

SONY DSCDet vanligaste felet när man packar, är att man tar med sig alldeles för mycket kläder. En bra tummregel är att när du har packat väskan kan du ta bort minst 50% av de kläder du lagt i från början.

Du får själv fundera på hur mycket kläder som du vill ta med dig för eleganta restaurangbesök (t.ex. för en kväll i Cartagena, Quito eller på lyxbåten/Yacht vid ditt Galapagos besök) men som du säkert sett av vårt program, så fokuserar vi på spännande naturupplevelser där enkel och praktisk klädsel är bäst i värmen! Här i Sydamerika är de flesta människor enkelt klädda (även vid restaurang besök) så du kan i första hand tänka på att packa praktiska kläder och annan utrustning.

Du kan säkert också köpa det mesta av dina grundläggande behov när vi besöker någon av de större städerna ifall det är något som du ändå skulle sakna i packningen!

TILL TOPPEN AV SIDAN

Några praktiska saker som vi ändå rekommenderar att du tar med dig:

  •  Ryggsäck eller resväska och eventuellt en mindre dagsryggsäck för kortare resor och promenader i städer etc. Ryggsäcken som du skall ha under vandringen till Ciudad Perdida måste vara mycket bekväm och anpassad efter din storlek. Vi gissar att en 50-70 liters ryggsäck passar de flesta! Tänk på att du måste bära all packning själv under de dagar vi vandrar i Sierra Nevada till Ciudad Perdida.
  • Kläder som passar både i djungel, berg, strand och stadsbesök. Bra med kläder som är bekväma och snabbtorkande. Varma kläder för kalla nätter i Cusco, Puno och Quito.
  • Hopfällbart regnskydd som skyddar ryggsäcken och dig själv ifall det regnar.
  • Ett par bra vandrings kängor samt träningsskor till stads- och enklare vandringar samt ev. badskor vid korsande av floder och vattendrag.
  • Ficklampa / pannlampa + ev. extra batterier
  • Vattenflaska / alt köpa en 1,5 liter vattenflaska inför vandringen.
  • En lätt mössa, keps eller annan huvudbonad mot den starka solen.
  • Bad- och strandkläder och handduk för besöket i Ciudad Perdida i Cartagena, Tayrona Nationalpark, Valskådningen i Stilla havet samt på Galapagos öarna. (Titikakasjön om du gillar vinterbadtemperaturer)
  • Cyklop och snorkel om du vill dyka under din fria dag i Cartagena och på Galapagosöarna.
  • Solglasögon, solkräm med hög skyddsfaktor samt dina ev. mediciner, sprutor, och plåster. Vi rekommenderar Apotekets plåster ”Compeed” som finns i olika storlekar och varianter för dina fötter. Perfekt att tejpa fötterna med dessa plåster runt tårna, hälar och anklar och andra ömtåliga ställen INNAN vi påbörjar vandringen till Ciudad Perdida.
    Fråga också om magmediciner mot diarré och hård mage som kan vara bra ifall olyckan är framme…..!
  • Ett ”Första-Hjälpen-Kit” kan alltid vara bra att ha med sig, överst i ryggsäcken
  • Tandborste och övriga hygienartiklar, inklusive Mygg och insektsmedel samt en rulle med WC-papper som kan vara en bekvämlighet i djungeln och som du säkert kommer att uppskatta! (Lite löv funkar ju alltid också om du kan tänka dig en lättare packning)
  • Kopior av alla dina värdefulla dokument, pass, biljetter, vouchrar och viktiga telefonnummer.
  • En schweizisk fick-kniv eller liknande verktyg
  • Kamera, mobiltelefon inkl laddare. Räkna dock inte med någon mottagning ute i vildmarken utan enbart i de större städerna. (Internet- och telefon butiker finns också i de mindre städerna och brukar fungera bra) Ta också med en plastpåse/vattenskydd till all din tekniska utrustning ifall vi behöver vada över någon flod eller passera något vattenfall med all vår utrustning.
  • Adapter för alla dina laddare som passar i Colombia, Peru och Ecuador (Samma sorts adapter i alla dessa länder som du Köp hos Kjell & Co. eller hos Claes Olsson)
  • Batterier till kameran som räcker för vandringen till Ciudad Perdida, d.v.s. under 4 dygn
  • Bra och framförallt roliga guideböcker på Svenska med fokus på Colombia tycker vi är svårt att hitta i Sverige, och om du inte hittar någon försöker vi att hjälpa till med det vi kan så klart, eftersom vi alla pratar svenska
  • Spanskt Lexikon med de enklaste fraserna kan vara kul och bra att ha när/om du spenderar tid på egen hand eller skall ut och shoppa
  • Guideböcker för Peru och Galapagos öarna är betydligt lättare att hitta i Sverige hos välsorterade bokhandlare
TILL TOPPEN AV SIDAN