Februariresan

Sidan är under uppbyggnad.

Programmet i detalj dag för dag. OBS – Justeringar i programmet kan förekomma vid behov.
Klicka för att se en större karta över hur vi tar oss fram under vår resa i Colombia.
karta_aug_dec

Dag 1- Ankomst Colombia : (3 Feb)

Ditt flyg från Paris anländer till Bogotás flygplats ”El Dorado” (ca 16.20 lokal tid) där vi tar emot med våra reseledare och buss som tar oss till vårt hotell i närheten. Efter en bit mat och en skön dusch tar vi det lugnt efter den långa resan över atlanten.

Dag 2 – Bogotá och Leticia : (4 Feb)

Efter frukost på hotellet blir det transfer direkt till Inrikes flyget som skall ta oss så långt söderut i landet som det går, till staden Leticia som ligger mitt i Amazonas djungel. Incheckning, lunch och välkomstdrink innan vi besöker några intressanta platser i staden. Vi besöker bl.a. den lilla parken mitt i staden där tusentals fåglar slår sig ned vid 17-tiden varje eftermiddag inför nattens vila. De bjuder på en öronbedövande konsert för oss i skydd av de stora träden. Ev. besök också i Brasilianska gränsstaden Tabatinga

Vi äter middag på en exotisk restaurang nära vårt hotell som heter ”Tierras Amazonicas” där vi kommer att få möjlighet att smaka på Amazonas läckerheter, bl.a. Piraja och Mojojoi – den feta vita larven som finns bakom barken på de stora träden i Amazonas djungel. Indianerna och riktiga Vikingar äter denna specialitet medan den fortfarande är ”krypande färsk” – Yummy!

Dag 3 – Amazonasfloden och Islas De Micos samt Indianbyar mm  :   (5 Feb)

Efter frukost på hotellet tar vi oss ned till hamnen för att gå ombord på båten som skall ta oss till dagens alla utflykter utmed Amazonas floden.

Först kommer vi att komma fram till ”Tres Fronteras” vilket är platsen där Colombia-Peru och Brasilien möts mitt i Amazonas floden. Strax utanför Leticia.

Mangrove Amazonas
Amazonas Colombia
Amazonas Colombia
Amazonas Colombia

 

Under resan besöker vi ”Victoria Regia” där vi kommer att ha möjlighet att beskåda den vackra ”La Flor De Lotto” – Jättenäckros. Är störst i världen och bara bladen kan få en diameter på närmare 3 meter och en 6-8 meter lång stjälk! Bladet kan bära en vikt upp till 90 kg vd jämn viktfördelning.

Färden går sedan vidare till ”La Isla De Los Micos” – Apornas Ö, där vi kommer att kunna samspela med dessa underbara värdar i djurriket. Här gäller det att hålla i ALLA tillhörigheter eftersom de små aporna kan vara skickliga ficktjuvar. Du kommer att få möjlighet att mata aporna med godsaker (Bananer) vilket innebär att bokstavligt talat att du kommer att bli invaderad av dessa underbara små varelser. Räkna med att de både kissar och bajar på dig av upphetsning, så ta med dig en extra t-shirt om du inte vill lukta apa hela eftermiddagen.

Senare på dagen kommer vi på besök till Ticuna folket (ca 900 personer). En Indiansk folkstam som lever i kommunen Macedonia. Här kan vi köpa souvenirer och presenter till vännerna där hemma. Vi besöker också den mindre Indian stammen Yagua (ca 300 personer) i samhället ”La Libertad” som har bevarat sina traditioner på ett mycket intressant och fint sätt.

Vi äter lunch i Colombias sista stad innan regnskogen tar överhand – Puerto Narino och om väder och tiden tillåter, tar vi oss kanske ett bad i Amazonas floden.

På hemvägen gör vi ett strandhugg hos en liten Indianby i Peru – Puerto Alegria – där barnen i detta lilla samhälle brukar vilja visa upp sina ”husdjur”. Det kan variera vad vi får se, men ofta är det både Anaconda, Boa Constrictor, Vita Caimaner m.m. Ta gärna med dig lite gåvor (Godis/Kex mm) till barnen, så kan du kanske få låna någon av dessa gosedjur för ett oförglömligt foto. (Du behöver inget pass, men ta med dig en kopia)

Retur till hotellet i Leticia för kvällsmiddag och övernattning. Om vi har tur kommer det brasilianska dansare, (Garotas) som visar upp sin traditionella dans för oss.

Dag 4 – Djungel besök och nattlig cajmanjakt :   (6 Feb)

Vi ger oss åter ut på Amazonas floden men med sikte på Peru. Beroende på vattennivån i floden (varierar) kommer vi att vandra en mindre led ute i djungeln alternativt färdas med mindre båtar i den riktigt täta vegetationen för att få riktig djungelkänsla! I floden under oss, finns både Svarta Cajmaner (kan bli 7-8 meter som störst) och Piraja och i djungeln finns det mest som du förknippar med exotiska djur. ”Dessvärre” är oftast djuren mer rädda för oss än vad vi är för dem, men vi hoppas alltid att få se något intressant.

Amazonas Cajman Cayman

 

Vi tar oss båtvägen till Brasilien och åter lunch i den lilla staden ”Benjamin Costain”. Vi övernattar i ett enkelt ”läger” i Sacambo-Peru (Räkna med att sova i hängmatta eller på enkel brits) där vi också äter middag.

På kvällen/natten tar vi oss ut på floden igen för att försöka fånga en Caiman – en mycket spännande upplevelse. Självklart släpper vi tillbaka caimanen i hans rätta element innan vi sover ett par timmar i vårt läger.

Dag 5 – Leticia och Santa Marta : (7 Feb)

Frukost i lägret i Peru och därefter transport tillbaka till Leticia där vi avslutar med lunch på ”Tierras Amazonicas” innan vi åker till flygplatsen där vi tar inrikesflyget nästan så långt norr ut vi kan komma – till staden Santa Marta vid Caribiska havet. Incheckning och middag på hotellet.

Dag 6-7-8-9 – Sierra Nevada och Ciudad Perdida : (8-11 Feb)

Vi tar oss till nationalparken i Sierra Nevada för att uppleva en av resans många höjdpunkter. Färden innebär vandring till den Glömda Staden – Ciudad Perdida inne i  Sierra Nevadas täta djungler! Vi kommer att få uppleva en underbar utsikt vid framkomsten och vandringen dit kommer att gå via skogar fulla av exotiska djur (Jaguar, Puma, Ozelotter, Myrslok, Bälta, Apor, Giftormar och Vildsvin samt vackra fåglar, Insekter och fjärilar mm) och växter, hängbroar, berg, floder och vattenfall. Räkna med många fina foto under dessa dagar då vi också kommer att få återuppleva denna regionens Indiankultur och hur man byggde upp sina förfäders by på detta berg mitt ute i djungeln! Räkna med ca 6-10 timmars vandring per dag och tre spännande övernattningar (Hängmatta eller enkel brits) i djungeln innan vi kommer tillbaka till civilisationen i Santa Marta. Läs noga texten under ”Allmänna råd – inför resan” om vilka förutsättningar som gäller för att kunna medverka.

Ciudad Perdida Den glömda staden
Ciudad Perdida Den glömda staden
Ciudad Perdida Den glömda staden
Ciudad Perdida Den glömda staden

Dag 10-11 – Tayrona Nationalpark och Playa Cristal : (12-13 Feb)

Vi besöker den berömda Nationalparken Tayrona – strax utanför Santa Marta där vi får  relax- och avkopplingsdagar. Här kan vi njuta och bada i kristallklart vatten, samt äta god mat på stranden. En bra återhämtningsdag efter våra långa vandringar och besök både i Amazonas och i Sierra Nevada.

En av parkens stränder – Playa Cristal – är bl.a. framröstad som världens näst bästa, av Brittiska tidningen The Guardian, och Svenska resetidningen Vagabond har den också med på sin topplista över världens bästa stränder!

Playa Cristal En av världens vackraste stränder
Playa Cristal En av världens vackraste stränder
Tayrona National Park Playa Cristal
Tayrona National Park Playa Santa Marta

I nationalparkens täta vegetation gömmer sig Pilgiftsgrodor, Apor och Tayrona Indianer. Tips – Om du hittar en söt liten gul groda – ta inte på den eller försök att fånga den….kan bli jobbigt! Det finns många varianter och färger på dessa grodor och det är långtifrån alla som är giftiga eller som används för pilgift. Den farligaste lever dock här i Colombias djungler (Gul Pilgiftsgroda). Vuxna exemplar blir mellan 1,5 och 5,0 centimeter långa. Grodan räknas allmänt som världens giftigaste ryggradsdjur så låt oss vara försiktiga!
Dag två besöker vi de norra delarna av Tayrona där många vackra, klippiga och lite farliga stränder erbjuds. Vi vandrar en mindre led (1-2 timmar) genom nationalparken och stannar till vid de olika stränderna (där det är möjligt) för att sola och bada en liten stund. När vi kommer fram till slutmålet där det bl.a. finns ett nudistbad, kommer vi att erbjuda en tur på hästryggen under vägen tillbaka till entrén av parken.

Under de två dagarna i parken kommer vi att bo strax utanför i ett Ekologiskt hotellkomplex som heter ”Ecohotel Rio Piedra” som är byggt med hänsyn till naturen. Vi bor i olika stora bungalows – räkna med att det kan bli 4-8 resenärer i varje hus!

Dag 12 – Barranquilla Carneval: (14 Feb)

Direkt efter frukost på Eco hotellet tar vi bussen till hamnstaden Barranquilla som varje år har en stor Carnival under 4 dagar. Vi stannar till här under dagen och tittar på festligheterna från åskådarläktaren på en av huvudgatorna. Här blir det säkert intensiv hetta på både av solen samt av alla de heta dansarna på stadens gator. En oförglömlig upplevelse bara en gång per år.

Vi äter en god middag i Barranquilla och därefter tar vi oss vidare med vår buss till den fantastiska kolonialstaden Cartagena, vid Caribiska havet. Vi checkar in på vårt hotell mitt i den gamla delen av staden som är mycket romantisk och charmig.

Denna stad kallas också för Sydamerikas ”pärla” och räknas som en av Colombias största och viktigaste turistattraktioner.

Carnaval-38
Carnaval-65
Carnaval-54

 

Dag 13-14 Cartagena: (15-16 Feb)         

Denna första dag tar vi oss en titt på denna intressanta stad och gör en Citytour i typisk Chiva-buss tillsammans, för att se de bästa guldkornen under dagen. Middag på hotellet och därefter är det fri kväll med möjlighet att själv ströva omkring i den fantastiskt charmiga ”Gamla Stan” och uppleva en del av Colombias historia.

Under dag två blir det en fridag i Cartagena då här finns så mycket att erbjuda. Efter frukost får du själv välja om du vill fortsätta att ströva omkring i ”gamla stan” eller varför inte ytterligare ta en sol och bad dag vid stranden.

Det finns också en rad ”turist” utflykter som erbjuds av säljare på gatan. T.ex. sol och bad tur till någon av öarna i nationalparken ”Islas de Rosario” som består av 27 korallöar utanför kusten, eller besök på akvariet som också finns på en av dessa öar och som visar vilket djurliv som havet har att erbjuda. Denna dag bekostar du själv mat och dryck samt de nöjen som du väljer.

Dag 15 – Från Cartagena till Salento i Zona Cafétera :  (17 Feb)

Vidare till flygplatsen direkt efter frukost, för att ta oss mot sydligare breddgrader till Colombias hjärta – Kafferegionen/Zona Cafétera! När vi kommer fram kommer vi att märka en stor förändring av topografin eftersom vi kommer att befinna oss i den Colombianska delen av Anderna. Här finns både öppna landskap och smala och branta serpentinvägar uppe i de typiska bergsmassiv där kaffet odlas på hög höjd.

Vid framkomsten till Armenia eller Pereira (Flygplatsen), väntar bussen på oss att få ta oss till den charmiga lilla byn Salento alldeles i närheten. Staden är känd som Quindio regionens ”gamle fader” eftersom det är den äldsta staden i regionen. När vi kommer fram kommer kaffebönderna i denna region att välkomna oss med god lunch med sina typiska maträtter och med deras hemmagjorda kaffe. Vi har fri eftermiddag och kväll men avslutar med middag på hotellet i denna lilla stad.

Dag 16 – Cocora Nationalpark och Buena Vista : (18 Feb)

Från Salento tar vi oss upp i bergen mot Cocora Nationalpark. Parken och delstaten Quindio är känt för det ”Nationella trädet” Palma De Cera – ”Palmvax på Svenska” som kan bli upp till 80 meter högt – den högsta palmen i världen! Trädstammen är hal av vax – där av det Svenska namnet. Numera utrotningshotad p.g.a. dess värdefulla egenskaper.

I detta område kommer vi att hitta en hel del intressanta äventyr, men vi väljer ett av de vackraste i Nationalparken – Valle de Cocora. Här kommer vi att kunna njuta av vackra scenerier och andas den friska bergsluften i en natur fylld av ekologiska upplevelser. Innan vi fullbordar denna intressanta färd kommer vi att njuta av en skön och spännande hästtur genom floder och berg under ca tre timmar. För lunch-gommens njutning blir det den bästa fisken i Valle de Cocora som heter Trucha Arco Iris.

Cocora Nationalpark
Cocora Nationalpark 
Cocora Nationalpark
Cocora Nationalpark

Efter dessa bergsäventyr tar vi oss till lilla byn Buena Vista. Här skall vi bo på ett mysigt litet hotell som ligger högt och vackert med fin utsikt över regionerna Quindio och Valle. Under eftermiddagen i Buena Vista väntar oss ett äventyr som tar oss ”till högre höjder”.

Dag 17 – Kaffeproducent och Barcelona : (19 Feb)

På morgonen besöker vi gården/finkan ”Recuca” för att träffa en riktig kaffeproducent. Här kommer vi att få lära oss allt om hur livet hos en Colombiansk kaffebonde är, då vi själva får vara med och bli kaffeproducent under ett par timmar. Vi lär oss hur man odlar, torkar, skalar, sorterar och rostar kaffe här i Colombia. Vi skall givetvis också smaka på det ”Svarta Guldet”.

Därefter blir vi hämtade i Willys Jeepar (kvarlevor från Vietnam och Koreakriget) som är karakteristiska och nödvändiga för kaffeodlarna här i området, eftersom de tar sig fram i den bergiga terrängen. Vi beger oss ut i vildmarken igen, nära lilla staden Barcelona där vi söker upp floden, för att uppleva ett friskt bad i det strömmande vattnet och undersöker omgivningarna innan vi tar oss hem till hotellet på nytt.

Vi avslutar kvällen och hela vår Colombia expedition med en avskedsfest på hotellet, innan vi packar våra väskor för sista gången på denna resa!

Dag 18 – Hemfärd från Pereira : (20 Feb)

Efter frukost tar vi oss mot flygplatsen i Pereira, där flyget (Avianca)går vidare mot Bogotá ca kl 16:20 och anslutningsflyg väntar till Paris kl 18:30 och därefter vidare mot Skandinavien.