Oktoberresan

Programmet i detalj dag för dag.
OBS – Justeringar i programmet kan förekomma vid behov.

Klicka för att se en större karta över hur vi tar oss fram under vår resa i Colombia.
karta_okt

Dag 1 Ankomst Colombia :

Ditt flyg från Paris anländer till Bogotás flygplats ”El Dorado” (ca 14:40 lokal tid). Där byter du flyg (ca 19:00) till slutdestinationen i de södra delarna mot staden Cali (ca 18:15) som är Colombias tredje största stad. Våra reseledare tar emot ca kl 20:00 och buss som tar oss till vårt hotell i närheten. Efter en välkomstdrink samt en bit mat och en skön dusch tar vi det lugnt efter den långa resan över atlanten.

Dag 2-3 Ladrilleros-Val Safari på Stilla Havet och Mangroveträsk :

Vi åker tidigt vidare med vår buss från Cali till hamnstaden Buenaventura där vår båt väntar på att få ta oss vidare till den lilla hamnstaden Juanchaco. Här vi går iland och tar oss vidare till orten Ladrilleros som ligger längre norrut längs Colombias något svårtillgängliga kust. (mest djungler utmed hela kustlinjen) Incheckning på vårt hotell som har ett fantastiskt läge med utsikt över Stilla Havet. Har man extra tur kan man se valarna från hotellet under tidiga morgontimmar. Sen lunch på hotellet vid framkomsten.

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Under kommande vistelse i Ladrilleros blir det flera olika aktiviteter. Vi kommer t.ex. att besöka traktens mangrove träsk, där vi kommer att passera vackra vattenfall samt få möjlighet att bada i både salt- och sötvattens bassänger då hav och flod möts i kustlinjens mangrove område. Det ekologiska djur- och växtsystemen är fantastiska i detta område av Colombias subtropiska klimat.

Stilla Havet lockar med spännande upplevelser och med chartrade små båtar tar vi oss ut på öppet hav, för att förhoppningsvis få se så mycket som möjligt av de stora valarna. Dessa fantastiska djur ”vandrar” ifrån söder och kallare vatten utanför Argentina, för att både para sig och föda sina ungar i det varmare vattnet utanför Colombias kust. Om vi har tur får vi se den mäktiga Knölvalen. Det är en stor val, vuxen mäter den ungefär 15 meter och väger omkring 36 ton. (honan kan bli något större ca 18-19 meter lång och väga upp till 40 ton) Den är välkänd för sina språng upp över vattenytan och för sin valsång. Knölvalen är speciellt eftersökt av valskådare världen över!

Vi avslutar dagarna vid stilla havet med lite festligheter under kvällen dag två.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-humpback-whale-jumping-out-water-image26586806
http://www.dreamstime.com/stock-image-humpback-whale-seas-australia-image32492881
SONY DSC

Se fler bilder från Stilla Havet här.

Dag 4 Från Stilla havet mot Zona Cafétera :

SONY DSCTidig frukost och därefter påbörjar vi vår returresa mot Kafferegionen. Båt till fastlandet och därefter busstur till de centrala och mer kuperade delarna av landet i områdena kring staden Armenia – hjärtat i kafferegionen/Zona Cafétera.

När vi kommer fram kommer vi att märka en stor förändring av topografin eftersom vi kommer att befinna oss i den Colombianska delen av Anderna. Här finns både öppna landskap och smala och branta serpentinvägar uppe i de typiska bergsmassiv där kaffet odlas på hög höjd.  Vi bor på ett mysigt litet hotell i byn Buena Vista som ligger högt och vackert med fin utsikt över regionerna Quindio och Valle. Under eftermiddagen väntar oss ett äventyr som tar oss ”till ännu högre höjder”.

TILL TOPPEN AV SIDAN

Dag 5 Barcelona och besök hos Kaffeproducent :

På morgonen blir vi hämtade i Willys Jeepar (kvarlevor från Vietnam och Koreakriget) som är karakteristiska och nödvändiga för kaffeodlarna här i området. Vi beger oss ut i vildmarken, nära lilla staden Barcelona där vi söker upp floden, för att uppleva ett friskt bad i det strömmande vattnet och undersöker omgivningarna.

Färden fortsätter därefter till gården/finkan ”Recuca” för att träffa en riktig kaffeproducent. Här kommer vi att få lära oss allt om hur livet hos en Colombiansk kaffebonde är, då vi själva får vara med och bli kaffeproducent under ett par timmar. Vi lär oss hur man odlar, torkar, skalar, sorterar och rostar kaffe här i Colombia. Vi skall givetvis också smaka på det ”Svarta Guldet” i samband med lunchen som också serveras till oss när vi kommer.  Vi tar oss vidare till lilla staden Salento lite längre norr ut för middag och övernattning.

Dag 6 Salento och Cocora Nationalpark :

Vi börjar dagen med att besöka lilla staden Salento som vi övernattat i. Denna staden är mycket charmig i typisk stil i kaffeområdet. Känd som Quindio-regionens ”gamle fader” eftersom det är den äldsta staden i regionen. Området är också känt för det nationella trädet Palma De Cera – ”Palmvax” som kan bli upp till 80 meter högt – den högsta palmen i världen! Trädstammen är hal av vax – där av det Svenska namnet. Numera utrotningshotad p.g.a. dess värdefulla egenskaper.

I detta område kommer vi att hitta en hel del intressanta äventyr, men vi väljer ett av de vackraste i Nationalparken Valle de Cocora. Här kommer vi att kunna njuta av vackra scenerier och andas den friska bergsluften i en natur fylld av ekologiska upplevelser. Innan vi fullbordar denna intressanta färd kommer vi att njuta av en skön och spännande hästtur genom floder och berg under ca tre timmar. För gommens njutning blir det den bästa fisken i Valle de Cocora som heter Trucha Arco Iris.

Tillbaka i Salento och med fri eftermiddag i den lilla staden. Framåt kvällen kommer  kaffebönderna i denna region att bjuda oss på middag med sina typiska maträtter och med deras hemmagjorda kaffe.

Dag 7-8 Salento till Cartagena :

Vi beger oss tidigt från Salento för att ta oss till flygplatsen i Armenia för att ta oss till nordligare breddgrader och kolonialstaden Cartagena, vid Caribiska havet. Denna stad kallas också för Sydamerikas ”pärla” och räknas som en av Colombias största turistattraktioner.

Efter incheckning och lunch, tar vi en Stadsrundtur och utforskar området i och omkring ”gamla staden” i Cartagena. Middag på hotellet innan vi fokuserar på det livfulla nattlivet som har det mest man kan önska!

Nästkommande dag blir ”Fri Dag” så du får själv styra vad du vill göra. Bara njuta av den vackra och intressanta staden med t.ex. shopping eller varför inte en skön stund på stranden med sol och bad? Det finns många privata utflykter på havet du kan göra också t.ex. i Nationalparken ”Islas De Rosario” som består av massa korallöar utanför kusten. Det finns både badturer till mindre öar med kritvita stränder, och båtturer för att se på ”akvariet” där djurlivet kan ses på nära håll m.m. Dina aktiviteter denna dag får du bekosta själv.

Dag 9 Totumo, Baranquilla och Santa Marta :

http://www.dreamstime.com/stock-images-cartagena-colombia-june-el-volcan-de-totumo-volcano-couple-hundred-meters-many-tourist-come-here-to-bathe-mud-june-cartagena-image30129144Efter frukost och lunch tar vi oss med vår buss från Cartagena mot dagens slutmål i Santa Marta. Färden går via Caribiska kusten, och vi stannar till i Totumo samt för att ta oss ett snabbt gyttjebad i minivulkanen. En ”turistfälla” men en rätt ok sådan eftersom den ändå är ekologiskt genuin och ganska ovanlig!

Vi fortsätter mot staden Barranquilla (Shakiras födelsestad) där vi kör igenom som hastigast för att bl.a. titta på var det Colombianska landslaget i fotboll spelar sina hemmamatcher (Metropolitano). Färden går sedan till Santa Marta som kommer att bli vår utgångspunkt under de kommande dagarna. Här äter vi lunch och checkar in på vårt hotell. Under eftermiddagen tar vi en busstur för att se på staden och dess omgivningar.

 

TILL TOPPEN AV SIDAN

Dag 10-11-12-13 Sierra Nevada och Ciudad Perdida :

Vi tar oss till nationalparken i Sierra Nevada för att uppleva en av resans många höjdpunkter. Färden innebär vandring till den Glömda Staden – Ciudad Perdida inne i  Sierra Nevadas täta djungler! Vi kommer att få uppleva en underbar utsikt vid framkomsten och vandringen dit kommer att gå via skogar fulla av exotiska djur (Jaguar, Puma, Ozelotter, Myrslok, Bälta, Apor, Giftormar och Vildsvin samt vackra fåglar, Insekter och fjärilar mm) och växter, hängbroar, berg, floder och vattenfall. Räkna med många fina foto under dessa dagar då vi också kommer att få återuppleva denna regionens Indiankultur och hur man byggde upp sina förfäders by på detta berg mitt ute i djungeln! Räkna med ca 6-10 timmars vandring per dag och tre spännande övernattningar (hängmatta eller enkel brits) i djungeln innan vi kommer tillbaka till civilisationen i Santa Marta. Läs noga texten under ”Allmänna råd – inför resan” om vilka förutsättningar som gäller för att kunna medverka.

Dag 14-15 Tayrona Nationalpark och Playa Cristal :

Vi besöker den berömda Nationalparken Tayrona – strax utanför Santa Marta där vi får relax- och avkopplingsdagar. Här kan vi njuta och bada i kristallklart vatten, snorkla och äta god mat på stranden. En bra återhämtningsdag efter våra långa vandringar och besök både i Sierra Nevada.

En av parkens stränder – Playa Cristal – är bl.a. framröstad som världens näst bästa, av Brittiska tidningen The Guardian, och Svenska resetidningen Vagabond har den också med på sin topplista över världens bästa stränder!

I nationalparkens täta vegetation gömmer sig Pilgiftsgrodor, Apor och Tayrona Indianer. Tips – Om du hittar en söt liten gul groda – ta inte på den eller försök att fånga den….kan bli jobbigt! Det finns många varianter och färger på dessa grodor och det är långtifrån alla som är giftiga eller som används för pilgift. Den farligaste lever dock här i Colombias djungler (Gul Pilgiftsgroda). Vuxna exemplar blir mellan 1,5 och 5,0 centimeter långa. Grodan räknas allmänt som världens giftigaste ryggradsdjur så låt oss vara försiktiga!

Dag två besöker vi de norra delarna av Tayrona där många vackra, klippiga och lite farliga stränder erbjuds. Vi vandrar en mindre led (1-2 timmar) genom nationalparken och stannar till vid de olika stränderna (där det är möjligt) för att sola och bada en liten stund. När vi kommer fram till slutmålet där det bl.a. finns ett nudistbad, kommer vi att erbjuda en tur på hästryggen under vägen tillbaka till entrén av parken.

Vi packar väskan för sista gången och avslutar med lite extra festligheter den sista kvällen av vår Expedition Colombia!

Under de två dagarna i parken kommer vi att bo strax utanför natur reservatet i ett Ekologiskt hotellkomplex som heter ”Ecohotel Rio Piedra” som är byggt med hänsyn till naturen. Vi bor i olika stora bungalows – räkna med att det kan bli 4-8 resenärer i varje hus!

Dag 16 Hemfärd från Santa Marta :