Boendefakta
Hur tar vi oss runt i Colombia?
Mat och dryck i Colombia
Kommunikation
Shopping i Colombia
Kulturen i Colombia
Säkerheten i Colombia
Klagomål
Nödsituationer
Flexibla resplaner
Som Eco turist och med lagom stora äventyr i djungel och, höga berg mm blir naturligtvis boendet oftast ganska enkelt. Som äventyrare får du räkna med att bekvämligheterna är begränsade, men visst är detta lite av äventyret och spänningen.
När du reser med oss på Colombia EcoAdventures har vi redan planerat och förbokat alla våra övernattningar oavsett var vi befinner oss. Komforten kommer att variera under hela resan och här nedan får du några exempel på vårt boende. När vi bor på hotell får du välja om du vill ha ett enkelrum (mot extrakostnad) eller dubbelrum.
Vi bor på ett av stadens hotell som har normalstandard här i djugelområdet. Under vårt besök i Peru förekommer en övernattning i ”djungeln”, där du får räkna med att spendera natten i en hängmatta eller liknande i stort gemensamt rum för oss alla, alternativt på en enkel brits.
Här bor vi på trevligt men enkelt trestjärnigt hotell (PortoBahia) i de centrala i de centrala delarna av staden, bara ett par kvarter från strandpromenaden. Rummen har dusch och toalett och TV. I Colombia är det inte normalt med varmvatten i duschen, men vattnet brukar ändå vara skönt ljummet efter en varm dag i detta område.
För de resenärer som inte vill medverka på vandringen till Ciudad Perdida finns möjligheten att bo på Hotell PortoBahia i Santa Marta. Ett trevligt men enkelt trestjärnigt hotell i de centrala delarna av staden, bara ett par kvarter från strandpromenaden.
Under vår tredagars vandring kommer vi att övernatta i djungeln och sova i hängmattor, med bara myggnät och trädkronorna som skydd. Minsta tänkbara komfort med andra ord, men kanske också ett av det mest annorlunda och spännande äventyren. Här kommer kanske en extra WC-rulle väl till pass om du inte vill ta naturens överflöd som hjälp vid toalettbesöken?
Vi besöker några av världens bästa stränder – Playa Cristal och Playa Arrecifes m.fl. (Framröstad av Svenska Resetidningen Vagabond och Brittiska tidningen The Guardian) i Tayrona National Park. Under de två dagarna i parken kommer vi att bo strax utanför i ett Ekologiskt hotellkomplex som heter ”Ecohotel Rio Piedra” som är byggt med hänsyn till naturen. Vi bor i olika stora bungalows – räkna med att det kan bli 4-8 resenärer i varje hus! Detta blir vår bas både före och efter vår vandring till Ciudad Perdida.
Kolonialstaden Cartagena brukar kallas för Sydamerikas Pärla och detta är den mest välbesökta turistattraktionen i Colombia. Det är framför allt den ”Gamla Staden” innanför ringmurarna som lockar turisterna. Mycket charmigt och måste ses med egna ögon för att man skall förstå lockelsen av denna vackra stad vid Caribiska havets strand. Priserna här är naturligtvis helt annorlunda än i hela övriga Colombia (=dyrt) men vi försöker ändå att alltid inkludera en eller två övernattning innanför ringmurarna vid vårt besök i staden. Att hotellet är dyrt behöver inte innebära att standarden är hög, men läget kommer i alla fall att tillhöra de bättre!
Vid vårt besök vid kusten för att bl.a. åka på Val safari kommer vi att bo på hotell i lilla orten Ladilleros. Hotellet ligger mycket fint med havsutsikt mot Stilla Havet – standarden är ”normal” här i Colombia! Hotel Agua Marina ligger precis vid Stilla havet och om du har kikare med dig, så kan du med lite tur få se någon knölval t.o.m. från hotellets trädgård.
Under vistelsen i Kafferegionen kommer vi att bo på ett hotell i högt belägna Buena Vista där vi kommer att ha härlig utsikt och bra och bekväma hotellrum. Vi kommer också att bo i äldsta staden i kafferegionen – Salento. Ett typiskt hotell för denna region. Inget lyxigt men helt ok som bas inför vårt besök i Cocora National Park.
Här bor vi mitt i Centrum på Hotell San Pedro som ligger precis vid torget med den stora saluhallen. Det tar bara ca 5-10 minuter att gå till ”Plaza De Armas” där de flesta restauranger och andra sevärdheter finns.
I den mysiga staden Aguas Calientes bor vi på ett enkelt familjehotell mitt i Staden nära restauranger och kvällsaktiviteter samt bussarna som går till Machu Picchu tidigt nästa morgon (om du inte väljer att promenera förstås – rekommenderas om du orkar?)
Vid vår resa till Titikakasjön bor vi en natt på hotellet i lilla staden Puno som är beläget alldeles vid sjön. Hotellet är av normalstandard och ligger nära stadens innerkärna och gågata!
Under vår ”Island hopping” på Titikaka sjön bor vi en natt hemma hos någon av öns indian familjer. Räkna med mycket enkla förhållanden och en kall natt, men med ett minne för livet. På hemvägen från från Puno till Cusco färdas vi med bussen under natten och tar därför inte in på något hotell. Resan tar ca 8 timmar till Cusco.
Här kommer vi att bo på ett fyrstjärniga hotellet Embassy som ligger nära kvälls och nöjesliv.
Här varierar boendet under besöket.
Väljer du det dyrare ”Yacht Crusing” alternativet bor du i första hand på någon av de fina lyxbåtar som vi färdas i under veckan. Väljer du ”Island Hopping” alternativet kommer vi att bo på flera olika hotell och på olika öar. Alla öarna har fina och högklassiga hotell
Ska man flyga eller resa landvägen? Flyg är enkelt, bekvämt, snabbt – och tråkigt! Lokala transportmedel är ofta raka motsatsen: ansträngande, obekväma och långsamma. Å andra sidan får du en mycket bättre känsla för landet, naturen, landskapet och lokalbefolkningen – det blir en upptäcktsfärd.
Vi vill ge dig det optimala av dessa transportmedel, genom att variera och förboka alla transporter som vi kommer att behöva på våra olika äventyr.
OBS! Vid mindre grupper ersätts bussar med bilar, vans eller taxi beroende på antalet deltagare – gäller samtliga paketresor.
En vanlig fördom är att Syamerikansk mat är starkt kryddad – detta stämmer inte alls! Tvärt om är de flesta maträtter mycket sparsamt kryddade (till många Svenskars besvikelse) och det är ibland knappt salt eller peppar i maten.
Peru, Colombia och Ecuador täcker tillsammans ett enormt stort geografiskt område med många olika regioner. Bara Colombia har nästa 50 miljoner invånare och varje region har sina specialiteter vad gäller ”God Mat”. Det är därför omöjligt att beskriva den Sydamerikanska maten men på landet och i mindre byar är det i första hand ”Sancocho” som är den gemensamma nämnaren. En slags köttgryta med grovt tillyxade köttstycken från både nöt, fläskkött eller kanske kyckling tillsammans med olika grönsaker, kokbanan samt yuca. Helst skall denna gryta tillagas i stor mängd över öppen eld.
Dessutom älskar man ”Frijoles” (bönor) av alla de slag som tillsammans med potatis och ris, stekt ägg och Patacon (Fiterad kokbanan) är basen till de flesta måltider. Majs soppan ”Massamorra” är en blandning av Majs och mjölk som kokas och serveras med söt Panela (Socker) och kan ätas både kall eller varm. ”Fattig-mans-mat” som är riktigt ok om man vill leva billigt.
Till de flesta rätter får man dessutom ett litet majsbröd (Arepas) och som snabbmat äter man ofta Empanadas som är som en slags köttfyllda piroger (alt. med kyckling eller ost) som friteras och serveras med olika salsasåser.
I samtliga länder i norra Sydamerika kan du hitta Cuy (helgrillat Marsvin) som givetvis är ett måste att prova om man är ute på egna äventyr. Vi tänker dock inte förbeställa någon Cuy på just detta äventyr. Däremot skall vi prova Mojojoi (Levande feta vita larver) om du medverkar på våra expeditioner till Amazonas.
Vid kuststäderna finns det rikligt med ”sea-food” och i de större städerna (t.ex. Cartagena, Quito och Cusco) kan du också hitta internationella restauranger av olika slag.
Att pröva mat runt hela världen kan vara ett riktigt äventyr. Även om man säger att allt smakar som kyckling, kommer du definitivt bli överraskad av annorlunda kryddning och olika smaker i de olika ländernas regioner. Det roligaste är givetvis att äta den ”vanliga” maten som människorna i staden eller indianerna i djungeln själva äter!
Det finns en ”Stark dryck” som dominerar kraftigt i Colombia och Ecuador – Aguardiente, som är motsvarighetentill vår vodka men bryggt på sockerrör och kryddat med anis. De flesta dricker det som shots eller snapsar i samband med fest. Precis som i flera andra länder i Central- och Sydamerika har Colombia en gammal och stark tradition av att tillverka god mörk Rom som kan rekommenderas om du gillar starka saker.
I Peru finns en speciell hembryggd dryck som heter Chicha. Den är oftast gjord på majs. Den är inte stark men kan ibland innehålla lite alkohol, beroende på hur lång tid den har fått jäsa under tillverkningen. (Det finns liknande Chicha i Colomiba men denna är istället gjord av skalen från annanas.)
Att äta på billiga ställen kan så klart främja orolig mage, men detta är en del av äventyret. De flesta resenärer upplever någon form av diarré när de reser i utlandet under längre perioder. Se till att följa försiktighetsåtgärder, ät vitaminer och drick alltid vatten på flaska. I Peru, Colombia och Ecuador vill vi inte rekommendera att du dricker vattnet ur kranen även om lokalbefolkningen påstår att det är riskfritt. Det finns dessutom alltid risker att dricka vattnet från åar, floder och sjöar även om det är ”rent” naturvatten. Så vill du ha ett riskfritt äventyr – drick alltid vatten från flaska!
Prata också med ditt lokala apotek om vilken medicin som kan vara bra att ha med sig för diarré eller hård mage.
Mobiltelefoner och internet har minskat avstånden mellan världens kontinenter under de senaste 20 åren, men utvecklingen har inte kommit alls lika långt i Sydamerika. Du kommer att besöka ett ekologiskt paradis som mest består av berg och djungler och obebyggda platser och här är förstås inte alla platser möjliga att kommunicera ifrån. 80% av t.ex. Colombianerna använder sig av dator. Men det är inte så vanligt att man har en egen dator med bredbandsuppkoppling i varje familj. Istället går man till en internetbutik och ”hyr” en kvart eller den tid man behöver för att använda datorn och likaså vad gäller att ringa till vänner och bekanta.
Som ”riktig” äventyrare lämnar du givetvis din mobil och dator hemma, och förlitar dig på just de yelefon- och internetbutiker som finns i de flesta små städer, ofta även ute på landsbygden. Sannolikt behöver du komma ifrån allt vad telefon, e-mail, sms och facebook heter, under ett par korta semesterveckor för att kunna ”ladda batterierna” tills du är tillbaka på arbetsplats eller skola igen efter äventyrets slut.
Om du heller inte KAN svara på alla meddelande du får, kommer du att kunna koppla av bättre och njuta mer av semesterns frihet. Självklart finns det många fördelar med en Smartphone som kan användas till en rad andra användningsområden än att just ringa eller kolla sina sms/e-mail. (valutakonverterare, översättningsprogram, back-up kamera, väckarklocka eller lagringsplats för data om du har ett stort minneskort samt andra intressanta appar!)
Förslagsvis tar du i alla fall inte med dig någon bärbar dator eller iPad, då de oftast både är otympliga, ömtåliga och stödbegärliga.
Vår erfarenhet är att de resenärer som gillar Eko turism inte är så intresserade av shopping.
Det viktigaste blir istället att bli rik på upplevelser och kanske föreviga dessa med kameran istället!?
Eftersom vi älskar både Peru, Colombia och Ecuador, skulle vi kunna framhålla allt du skall köpa med dig som minne härifrån, men vi tycker inte att det finns några måsten som du måste få plats med i resväskan på hemvägen. Nej om du har en slant över, så unna dig istället ett lyxigare restaurangbesök med något gott att äta och dricka i din smak – t.ex. i den mysiga staden Cartagena i Colombia där du kommer att få möjlighet att under ett par timmar strosa omkring på egen hand samt känna på det livliga nattlivet.
Om du ändå handlar något, så har du möjlighet att pruta i de flesta affärer, precis som i de flesta andra länder i Sydamerika. Tänk bara på att du behöver vara seriöst intresserad av varan innan du ger dig in i en förhandling. Detta av respekt för folket här i landet som i de flesta fall måste kämpa för att få mat på bordet till familjen varje dag. Även om du inte prutar kommer du att göra en bra affär då det mesta är billigt!
Sydamerikas olika länder har kommit olika långt i sin utveckling och det varierar därför kraftigt också med hur vi som turister upplever ”kulturkrocken” och vad vi är vana vid från Sverige.
Och även om det ibland kan vara jobbigt med helt andra seder och bruk och hur människor både beter sig och förväntar sig att du skall bete dig, så är det kanske just detta som är det spännande med att resa!
Som värst kan det vara när du inte förstår språket, eller hur man skall bete sig på restaurangen….det ligger kanske en bar precis bredvid ditt hotellrum som spelar ”bedrövlig” musik till klockan 06:00 på morgonen, det är mycket oväsen eller smutsigt eller så är servicen inte vad du tänkt dig eller är van vid. Dessutom finns det inget varmvatten i duschen som utlovat och alla ödlor och insekter på rummet hade du inte heller räknat med…!!! Till detta kommer värmen på 25-35 grader samt skoskav efter den långa vandringen!
Allt detta kan vara jättejobbigt de första dagarna, men med rätt mental inställning redan vid planeringsstadiet hemma i Sverige, kommer kulturchocken inte att bli lika besvärlig.
För dig som är van Äventyrsresande kommer inte denna kulturchock som någon överraskning och du vet att det är just att kunna överleva dessa små miniäventyr och utmaningar som är en del av resans behållning och en del av äventyret.
I länderna som vi besöker har utvecklingen kommit en bra bit på väg i framför allt storstäderna. På landet släpar man dock efter på de flesta sätt, och både Argentina, Chile och Brasilien ligger före i den allmänna utvecklingen.
Sjukvård och Kirurgi är dock ett område där Colombia ligger långt framme och städernas små Apotek fungerar nästan som en enkel Vårdcentral där du kan få hjälp med det mesta.
Befolkningen i samtliga tre länder som vi besöker är mycket vänliga och positiva till oss som turister, även om personligheten hos de olika folkslagen skiljer sig åt. Peruanerna som vi träffar uppe i Anderna är t.ex. inte ofta ganska blyga och inte lika öppna och kommunikativa som t.ex. Colombianerna.
De olika indianerna / Ursprungsbefolkningen som vi träffar är också mycket olika. Vissa vill gärna ha dialog och prata med oss medan andra är nästan så blyga så att de springer och gömmer sig – t.ex. Tayrona indianerna som vi träffar på vandringen till Ciudad Perdida.
Colombia är ännu inte något stort turistland förutom staden Cartagena och vandringen till Ciudad Perdida som har fått stor uppmärksamhet. I Cusco i Peru och på Galapagos Öarna i Ecuador är man dock vana vid turister från hela världen. De flesta är fattiga i dessa länder, så räkna med att man vill tjäna lite extra på dig om man har möjligheten – men om du skulle råka ut för detta, så kommer du säkert att överleva att ha betalat lite för mycket – Du kommer säkert ändå tycka att du gjort en jättebra affär mot vad du är van vid på hemmaplan.
Det bästa är att förbereda sig på vad som väntar och försöka att studera landet och dess kultur hemifrån så mycket som möjligt. Som Svensktalande guider står vi givetvis till ditt förfogande på det sätt vi kan under vårt gemensamma äventyr. Vi försöker att genom noggranna förberedelser se till att så lite problem som möjligt kommer att uppstå under våra veckor tillsammans. Bara genom att läsa dessa sidor har du förberett dig på ett bra sätt!
Fakta om säkerhetsläget i landet just nu och kontakt till Svenska ambassaden i Bogotá:
Ambassadens konsulära avdelning i Bogotá har telefontid för förfrågningar under följande tider:
Måndag till torsdag kl. 09:00-17:00 samt fredagar kl. 09:00-13:30.
Direktnummer under dessa tider: +57-1-325 61 00
I förekommande fall kan nödställda svenskar kontakta UD-jouren utanför kontorstid genom att ringa till ambassadens telefonväxel där ett nattmeddelande kommer att spelas upp: +57-1-3256100, tryck då 0 för att komma till UD-jouren i Stockholm.
Colombia är ett land som inte har tagit vara på alla sina fantastiska resurser och definitivt inte gjort reklam för sig själva som det fantastiska turistland som det faktiskt är!
Nej istället är dessvärre Colombia känt för tre saker, vilket delvis begränsar turismen.
1) Största drogleverantören i världen
2) Oroligheter och våld sedan 50-60 år tillbaka, med Farc Gerillan i spetsen som från början ville ge makten åt folket
3) Världens finaste och exklusivaste kaffeproduktion
Kaffet behöver vi inte kommentera här och vi kommer att besöka kafferegionen samt en lokal kaffeproducent under vår resa för att få mer kunskap och ett ”smakprov”.
Vad gäller kokain- och drog tillverkning så är det bara att konstatera att det kommer att bli svårt att ändra på detta gissel för världen, då det ligger alldeles för mycket pengar bakom både produktion, hantering och försäljning. Drogodlingar finns dessvärre både i Colombia, Ecuador och Peru.
Myndigheterna gör ibland stora tillslag och många av de drogkriminella omkommer i striderna eller får långa fängelsestraff. Insatserna räcker dock inte till utan det kommer ständigt nya banditer och tar efter när det föregående blivit ”eliminerade”. Den vanlige medborgaren har dock inte några större problem av all denna drogtrafik, så länge som man håller sig borta från att ta droger själv eller på något sätt håller på med dessa smutsiga affärer!
Drogerna tillverkas långt ute i djungeln och hit är givetvis mycket farligt att bege sig. Områden att fortfarande undvika av säkerhetsrisk är de centrala/södra delarna.
Delstaterna : Caquetá, Putumayo, Guaviare, Arauca + Södra delarna av Cauca + Södra delarna av Meta som gränsar till Caquetá i Colombia. I dessa område är finns fortfarande en stark FARC gerilla alt drogtillverkning ute i djungeln, men det är heller inga stora turistområden som känns som ett ”måste” att besöka första gången i landet…..!
Alla de områden som vi kommer att besöka är dock befriade från denna tillverkning. Det finns bara EN regel – Vi håller oss borta från allt vad droger eller droghandel heter så kommer vi inte att ha några problem, eller behöva att oroa oss för detta.
FARC gerillan i Colombia tillkom som en folkrörelse för 50-60 år sedan, men har varit ett stort problem för det Colombianska folket under lång tid. Från början var det en ”ädel” kamp mot de korrupta politikerna som sög ut folket på alla sätt de kunde. Efter inbördes strider med Regeringssidan blev dock FARC gerillan snabbt lika besvärliga mot folket som militären och Regeringstrupperna alltid hade varit, och istället hamnade folket (bönderna) i skottlinjen mellan de stridande parterna.
Värst var det i slutet på 80-talet och början på 90-talet då många civila bönder omkom efter att Regeringssidan utlyst belöning till de soldater som kunde uppvisa att man dödat en FARC soldat. Detta belöningssystem spårade ur fullständigt och i stället för att jaga FARC-gerillan var det enklare att skjuta en bonde och klä honom som en FARC-soldat för att få ut sin belöning. Många bönder och kaffeodlare fick fly till de mindre städerna eller över gränsen till Ecuador för att undkomma våldet. FARC-gerillan var dock inte tillräckligt starka för att ta sig in i småstäder utan höll sig främst i utkanten av djungeln i småbyarna där man terroriserade befolkningen ifall de inte gjorde som man beordrade dem!
För att få politisk uppmärksamhet och för att finansiera sin verksamhet ägnade man sig åt kidnappningar av kända politiker, kändisar eller turister som man trodde var starka ekonomiskt. Ungefär på motsvarande sätt som Baader-Meinhoff ligan gjorde i Väst-Tyskland under 70-talet eller Brigado Rosso maffan i Italien. Skillnaden var att man tog med sig sina offer ut i djungeln och kunde behålla dem där som fångar under det mest miserabla förhållande man kan tänka sig och dessutom under många år. Man har med all säkerhet också finansierat sin väpnade verksamhet genom att ”ta för sig” av droghandeln. Det är förmodligen anledningen till att man kunnat hålla ut med sina terrorhandlingar och väpnade kamp, under så pass lång tid som 50-60 år.
Sedan ett par år pågår det äntligen fredsförhandlingar mellan Regeringen och FARC-gerillan och man har kommit en bit på väg men är inte i mål. Oroligheter händer fortfarande emellanåt, förmodligen p.g.a. att alla inom FARC inte vill ha fred utan gör allt för att spoliera fredsförhandlingarna, eller p.g.a. att man är inblandade i drogverksamheten.
Precis som vad gäller drogtillverkningen, så gäller det att inte vara ute i djungeln och vandra utan att veta var man på ett säkert sätt kan röra sig, då FARC gerillans fästen också finns ute i Amazonas där de inte blir upptäckta.
Vi tar inga som helst risker under våra expeditioner och kommer självklart inte att röra oss de områden som FARC gerillan brukar röra sig på. Nu när det råder intensiva fredsförhandlingar har det länge varit lugnt för de ”vanliga” människorna i landet. Man skall ändå självklart iaktta försiktighet och inte beblanda sig med någon av parterna i konflikten!
Det är dock tråkigt att alla de positiva sidorna av Colombia inte kommit fram i ljuset förrän på senare år. Nu har man äntligen börjat upptäcka att Colombia är Sydamerikas glömda Pärla. Ett måste för de Eco- och Äventyrs resenärer som vill uppleva allt det fina som landet har att erbjuda och som helst undviker de ”vanliga” kommersiella turistmålen. Självklart med en äventyrares noggranna förberedelser och försiktighet….! Resetidningen vagabond utsåg Colombia som ”Sydamerikas Nya Stjärna” i sitt första nummer för 2014, vilket vi givetvis tycker är kul…!
Som vanligt i alla länder (inte minst i den fattiga del av världen) skall du vara försiktig med vissa saker som turist:
När man är ute och reser i världen kan det mesta gå fel. Detta är dock en del av resandet och en del av livet.
När du reser med Colombia EcoAdventures, försöker vi alltid att förbereda våra veckor tillsammans så att du blir helt nöjd med vårt arrangemang och vi försöker att eliminera alla tråkigheter genom noggrann planering!
För vissa blir eventuella misstag eller ”fel”, det bästa äventyret på resan, eftersom man hamnar i en situation eller på en främmande plats som man aldrig tänkt på. För de mer allvarliga problemen, måste du vara aktiv för att saker ska bli fixade – eftersom vi finns på plats under hela resan så finns vi till hands och försöker att hjälpa dig!
Din resebyrå hjälper dig med allt praktiskt som har med flyg och transfer till och från Sverige att göra och vi på Colombia EcoAdventures tar hand om alla de förberedda arrangemangen under vistelsen. Vi har en liten organisation och försöker därför att ordna så att du blir nöjd på plats och inte behöver vänta med ditt eventuella klagomål tills du kommer hem!
En bra tumregel vid ev. klagomål är ändå att försöka att alltid dokumentera så mycket som möjligt och göra tydliga, skriftliga rapporter med relevant fakta. Det förenklar och skyndar på hanteringen både hos försäkringsbolag och researrangörer. Vi försöker att lösa de flesta problem under resan, men skulle ändå någon tvist uppstå, kanske detta måste beslutas efter att du som resenär kommit hem.
I händelse av en nödsituation när du reser, bör du alltid känna till grunderna i några av följande situationer.
Se till att du vet telefonnumret till ambulans i landet/regionen där du reser. Vid akuta händelser, ring ditt försäkringsbolag för att få vägledning. Förvara alltid din reseförsäkring/detaljer i ditt pengabälte eller där medicinsk personal lätt kan hitta det (om du är inblandad i en olycka). Ta med ett första-hjälpen-kit som en del av din reseutrustning och förvara det högst upp i ryggsäcken, så att det är lättillgängligt.
Om du skulle behöva akut vård av en tandläkare, ring ditt försäkringsbolag och be om vägledning. Vanligtvis kan de hänvisa till en rekommenderad tandläkare eller vårdcentral i ditt område.
Om du förlorar ditt pass, ska du rapportera det till polisen eller lokala myndigheter och få en skriftlig rapport. Kontakta sedan närmaste ambassad eller konsulat. De kan ge dig ett tillfälligt pass och ytterligare vägledning. Om ditt land inte är representerat med en ambassad eller konsulat i regionen/landet du besöker, bör du ringa utrikesförvaltningen i ditt hemland och be om vägledning. EU-medborgare kan kontakta ett annat EU-lands ambassad för att få ett tillfälligt pass. Det gäller (i de flesta fall) endast för hemresan och inte för vidare resa.
I den osannolika händelsen av dödsfall under resa (dvs. familjemedlem eller medresenär) måste du snarast rapportera till försäkringsbolaget, ditt lands ambassad/konsulat och de lokala myndigheterna.
Om ditt kreditkort eller mobiltelefon blir stulen, försäkra dig om att du alltid har telefonnummer till inaktivering av telefonen och spärrning av kortet. Din bank, kreditkorts-utgivare och mobiloperatör har vanligtvis en 24-timmars jour för rapportering av denna typ av spärrtjänster.
Om du förlorar alla dina pengar, har du ett par alternativ: kontakta ditt försäkringsbolag för vägledning, be din familj eller vänner att överföra en summa pengar med t.ex. Western Union eller be om råd på närmaste ambassad/konsulat. Det är en bra idé att förvara lite reservpengar (50-100 USD) på flera ställen i bagaget för nödsituationer, men ha aldrig större belopp än du har råd att förlora.
Om du förlorar dina resehandlingar såsom flygbiljetter m.m., bör du inte oroa dig för mycket. De flesta resedokument lagras elektroniskt. Ett bra tips är att kopiera/scanna dina resehandlingar och skicka dem till din e-post eller lagra på ett USB-minne. På så sätt har du lätt tillgång till alla dokument. För andra resedokument som inte är utbytbara, kontakta den resebyrå som utfärdat det ursprungliga dokumentet.
Om du har utsatts för överfall bör du kontakta polisen eller de lokala myndigheterna och rapportera händelsen. Uppsök läkare om det behövs och ring ditt försäkringsbolag som kan ge dig vidare råd.
Det är aldrig att rekommendera att sitta i ”buren” men är det något du skall undvika är det att hamna i klammeri med rättvisan så att du måste omhändertas och tillbringa tid i ett Sydamerikanskt fängelse. Om du är inlåst i ett främmande land, bör du försöka få kontakt med utrikesdepartementet via ambassaden eller konsulatet. Lagarna i ditt hemland gäller inte i främmande länder och vissa utländska fängelser har ingen likhet med ditt hemland. De flesta länder tillåter kontakt med ambassaden och en advokat, men förvänta dig inte en snabb process och förbered dig på det värsta. Vårt bästa råd är att hålla dig borta från problem när du reser.
Om din resa avbryts pga. översvämningar, tropiska stormar, jordbävningar, väpnade konflikter, tsunamis och andra katastrofer, följ riktlinjerna från de lokala myndigheterna och försök att inte gripas av panik. Om du besöker ett område med hög frekvens av extremt väder, se till att du vet exakt vad du ska göra i händelse av evakuering och för att komma i säkerhet.
Var alltid förberedd och skaffa dig en Reseförsäkring som täcker mer än vad du tror att du behöver! Om den inte kommer till användning så har du istället en perfekt resa att minnas och njuta av även när du kommit hem!
Vilka äventyr som helst kan hända när man är ute och reser, och du kanske har planerat att kombinera din paketresa med att besöka annat land istället för att åka hem till Sverige!?
Kontakta din resebyrå för att ändra eller justera din resplan för att se om detta är möjligt? Eftersom vi redan har planerat och betalat för alla dina Hotell, Mat, Transfer- och aktiviteter under vår resa är det inte möjligt att få ersättning tillbaka om du väljer att avbryta resan för att göra någonting annat. Men självklart försöker vi att hjälpa dig praktiskt, om du ändå vill ha flexibiliteten och fått nya planer!